Boktips: iCon – Steve Jobs

iCon Steve Jobs

Är du intresserad av att få en djupare insikt i hur Apple byggdes upp och hur framförallt Steve Jobs har påverkat företaget? Då är det här en bok för dig. iCon – Steve Jobs: The Greatest Second Act in the History of Business är en opartisk biografi av Steve Jobs från det att han startade företaget till hans fall, och sedermera återuppståndelse.

Boken beskriver både misstag och framgångar på ett mycket engagerande sätt. Även om du inte är ett Apple-fan är boken intressant ur ett företagarperspektiv. Boken ger en intressant bild av Steves Jobs minst sagt färgrika liv.

Det mest inspirerande med boken är Steve Jobs återkomst till Apple 1997. Från att ha blivit sparkad från sitt eget företag kommer han tillbaka på aktieägarnas begäran och vänder och ned på företaget helt, till det bättre.

Enligt uppgift så måste boken ha träffat känslig nerv då det ryktas om att Apple, på uppdrag av Steve Jobs, försökte köpa upp alla exemplar av boken när den släpptes.

Personligen tycker jag inte att boken ger en negativ bild av Steve Jobs, tvärtom. Den visar vilka misstag Steve begick som ung företagare och hur han blev en av de mest hatade arbetsgivarna i branschen.

Steves frånvaro från Apple lärde honom dock ett och annat, och hans återkomst till Apple måste höra till ett av de mest spektakulära i historien. Han lyckades inte bara rädda Apple från konkurs, han är numera även den största enskilda aktieägaren i Disney.

Jag är osäker på om boken finns i Sverige, men den går att beställa från Amazon på länken ovan. Apple lyckades uppenbarligen inte köpa upp alla exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *